Prototipni kotači koji bi prazne gume mogli poslati u zaborav

erw-feat

Gume otporne na bušenje koje u sebi imaju fleksibilnu internu matricu umjesto zraka same po sebi nisu ništa novo. U zadnjih nekoliko godina vidjeli smo prototipe divova kao što su Michelin, Amerityre, Goodyear i Bridgestone. Smješten u Coloradu, Britek Tire and Rubber također je razvio nešto slično, što su nazvali Energy Return Wheel...

  

...(kotač s povratom energije). I dok je ERW uglavnom namijenjen za automobile, tvrtka je nedavno izdala video s prototipom u upotrebi – ali na brdskom biciklu.

erw-1

Svaki kotač ima sloj gume u sredini koji je rastegnut i zategnut pomoću podesivih klipova. Izvana je gumena gazna površina (kao i kod obične gume), a između ta dva elementa nalazi se serija elastičnih “amortizera“, umjesto zraka kao što je uobičajeno.

Prema riječima Briana Russella, jednog od osnivača Briteka, rastezanje unutrašnjeg sloja gume omogućava spremanje elastične potencijalne energije u kotaču. Kada se taj sloj komprimira zbog neravnina na podlozi, spremljena energija se navodno vraća (otuda i naziv kotača) i pretvara u moment kretanja. Također tvrde da to gaznu površinu pritišće uz podlogu, umjesto da odskoči kao što se ponekad događa sa zračnicama.

Sve to predstavlja intrigirajući koncept, no ako netko od inženjera ili fizičara ima išta za reći o tome, komentari su više nego dobrodošli.

erw

Nova MTB verzija kotača ima 29” obruče od karbonskih vlakana te su (kao neki automobilski prototipovi) sa strane otvoreni. Zbog toga Russell ozbiljno razmatra dodavanje tankih bočnih stranica koje bi spriječile nakupljanje blata i drugog materijala unutar kotača.

Iako nema zračnog pritiska koji bi se mogao podešavati, postoje klipovi za podešavanje napetosti gume kojima se kotači mogu omekšati ili stvrdnuti.

MTB ERW kotači u upotrebi mogu se vidjeti u ovom videozapisu:

{youtube}v9SWIsY8rzQ{/youtube}

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17