Dame budite moderne i na planini

zurich-fashion-1Toplo sklonište i hrana prioriteti su većine ljudi tokom hladnih zimskih dana. Ipak, za ljubitelje zimskih sportova i planine - staze su mijesto gdje se pune baterije, ali i gde se pokazuje specifični modni ukus. Da, moguće je da budete moderni, a da vam je istovremeno toplo. Predstavljamo vam modne trendove za dame koje jedva čekaju da provozaju skije ili sanke.


Na skijanju nije dovoljno obući atraktivan džemper ili parka jakna. Kad je reč o skijaškim kombinezonima, poželjan je pravi spektar boja. Ove zime su izuzetno aktuelne kapuljače oivičene krznom. Modne kuće su predstavile različite varijacije na temu, pa izbor zaista nije mali. Za modni brend koji ćete nositi na snijegu odlučite zavisno od toga koliko novca imate, a među modnim kućama u svijetu visoke mode ove godine se posebno istakao „Channel“, koji je predstavio čak drvene skije s velikim potpisom. Ove godine poznate glumice poput Angeline Jolie nose šubare. Za sneg su idealni modeli koji su spolja od šuškavog platna, a iznutra su postavljeni krznom, a mnogi imaju dio za uši, koji se spušta po potrebi.


Samo slojevito
Osnovna karakteristika zimske odeće jeste slojevitost. Kako bi tjelo što bolje podnijelo razlike u temperaturi, važno je da možemo slojevito da skidamo ili oblačimo odjeću. Na skijanju vlada nepisano pravilo šta i kako obući. U zavisnosti od zimskog sporta koji upražnjavate, na termo donji veš (aktivan veš) oblači se majica dugih rukava ili ski-rolka. Tople skijaške čarape su nezamenljive, kao i šal, kapa ili kaciga. Preko svega toga obucite ski-odjelo, koje se sastoji od pantalona i jakne, ili kombinezon.

 

Novi materijali
Uz napredak tehnologije i razne procese obrade materijala nastale su i tkanine koje su mješovitog sastava, to jest sadrže i sintetička vlakna. Tako se mnogi komadi skijaške odjeće ne gužvaju, a otporni su na vlagu. Najčešće je takva vrsta materijala direktna zaštita na ski-odnelu, ali sve je više i aktivnog donjeg veša za sportiste, koji istovremeno grije, onemogućava da vjetar stigne do vašeg tjela, a znojenje svodi na minimum. Dakle, suhi ste i toplo vam je. Skijaški modni brend „Burton“, na primer, koristi high-tech materijal koji se zove „outlast“. Istu tkaninu su nosili NASA astronauti, a uloga joj je da kontroliše temperaturu tela.

 

Boje za bolju vidljivost
Uvijek treba birati jarke i upadljive boje. Razlog je logičan - što bolja vidljivost skijaša ili bordera na snegu ili u ekstremnim vremenskim uslovima. Na ski-odjelima se često kombinuju i različite boje, pa tako možemo imati jaknu intenzivnije boje od pantalona, ili obrnuto. Naravno, postoje i jednobojna odela s detaljima u boji. Print ove sezone na zimskoj opremi nije u trendu, skoro sva odela su najčešće u jednoj nijansi, sa dodacima komplementarne boje.

 

Poslije skijanja
Osim opreme neophodne za skijanje - pancerica ili čizama za bord - u slobodno vrijeme ili prije i posle dolaska na snežne padine neophodna nam je i druga zimska obuća. Ove sezone su apsolutni hit „timberland“ cipele, koje su izuzetno otporne. Važno je da obuća bude čvrsta, po mogućnosti da ne propušta kišu, snijeg, ali i da ima stabilan i čvrst đon.

 

Grijači za pancerice
Ako uprkos tome što ste odabrali dobre pancerice i dalje osećate hladnoću na nogama, postoji riješenje. Takozvani grijači za cipele su ulošci koje možete staviti u pancerice ili bilo koje druge cipele.
Uloške grije baterija na punjenje, koja se pričvršćuje na zadnji dio pancerice spolja, i to najčešće trakom na čičak.

 

Zaštita kože
Iako su sunčevi zraci manje intenzivni zimi, ipak mogu oštetiti vašu kožu, posebno na snijegu. Sneg bolje reflektuje sunce od vode, čak 80 odsto, dok pijesak odbija samo 20 odsto. Za dnevnu zaštitu na snijegu poželjno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorom (SPF) najmanje 15.
Dok skijate, veoma je praktično da imate proizvod u stiku koji se nanosi potezima po koži lica, vrata, šaka i nije ga potrebno razmazivati. Stik je praktičan i za zaštitu usta, što je jako važno jer je donja usna direktno izložena UV zračenju.

 

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17