Articles

Plitvice posjetio povijesni milijunti gost

DSC03225Naš najveći i najpoznatiji Nacionalni park Plitvička jezera u utorak, 27. rujna, na sam Svjetski dan turizma, posjetio je povijesni milijunti gost! Riječ je o popisu gostiju koji su kupili kartu za obilazak tamošnjih atrakcija. Rekord je to o kojemu su na Plitvicama sanjali, kojemu se se nadali i lanjske godine kad im je izmaknuo za dlaku, točnije za otprilike 18.000 posjetitelja.

 

 

Vlatka Ružić, glasnogovornica Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera, ne krije oduševljenje spoznajom da će se u instituciji u kojoj radi 27. rujna 2011. zapamtiti kao jedan od najvažnijih datuma u povijesti. Izvrsnu sezonu, kaže, mogu zahvaliti dugom, toplom ljetu, koje je potaknulo nesvakidašnji interes za obilazak Parka.

 

Također jučer, Plitvička jezera bilježe rast u svim djelatonostima u odnosu na lanjsku godinu. Prema sadašnjem stanju rezervacija, hoteli će bit puni do kraja listopada, kamp je također ostvario rekordni rezultat, a u Parku bilježe i veću potrošnju gostiju. Uglavnom, ističe glasnogovornica, imamo sezonu iz snova, odnosno dokaz da su uz posjet jadranskim županijama gosti sve skloniji boraviti i na hrvatskom kontinentu.

Posebno je raduje što turisti pokazuju veliku skrb za zaštitu i očuvanje takvih - posebnih - mjesta. Plitvice su nešto posebno i u dosadašnjem su dijelu godine u najvećoj mjeri privukle goste iz Njemačke, Francuske, Italije i Austrije. Struktura se pritom nije mijenjala u odnosu na prethodne sezone. Glasnogovornica Ružić, međutim, ističe i da su ove godine, za razliku od prošlih, imali mnogo japanskih i ruskih grupa, kao i da područje Parka sve više zanima i Kineze.

 

Ovih dana najviše posjetitelja dolazi iz Slovačke i Češke. Do kraja godine, procjenjuje se, Plitvička jezera moglo bi posjetiti oko 1,025 milijuna gostiju. Naravno, mnogo toga ovisit će o nastavku lijepog vremena. Pitali smo je i je li milijun posjetitelja neki optimum koji može podnijeti parkovna infrastruktura da se ne naškodi prirodnoj ravnoteži. Odgovor je da je površina Parka koja se može obići, odnedavno povećana na 294 hektara, rasterećen je glavni dio Parka, što vjerojatno podnosi do milijun i pol posjetitelja godišnje. Inače, 900.000 posjetitelja ove je godine ostvareno 20 dana ranije nego lani i sve je upućivalo na to da bi se moglo dogoditi nešto posebno. Do milijuntog posjetitelja trebalo je pričekati tek nešto više od dva tjedna.

 

Milijunti gost dobiva i posebnu nagradu: desetodnevni posjet najstarijem svjetskom nacionalnom parku Yellowstoneu (za dvije osobe, all inclusive) te doživotnu ulaznicu za neograničen posjet Plitvičkim jezerima.

 

MILIJUNTI GOST FRANCUSKINJA HRVATSKIH KORIJENA

Stana Ježina, koja živi u Francuskoj, milijunti je gost Nacionalnoga parka Plitvička jezera. Gošća, prema riječima glasnogovornice Parka Vlatke Ružić, vuče hrvatske korijene, točnije njezini su rođeni u Splitu, a suprug joj je s Murtera. U Hrvatskoj je treći put, s tim da je sad dovela i prijatelje i unuka.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17