“Što ćete napraviti za razvoj biciklizma?”

Biciklisti pitaju političare:

“Što ćete napraviti za razvoj biciklizma?”

Gdje-je-stazaNBiciklistička pitanja sve više dobivaju mjesto u svakodnevnoj politici. Na nedavnim lokalnim izborima u Hrvatskoj neke su političke stranke kao dio svog programa istaknule i razvoj biciklizma.

“Kakav je vaš stav o korištenju bicikla kao prijevoznog sredstva? Koji udio putovanja biciklom vaša stranka predviđa u narednom mandatu do 2018. godine, jer je sada taj udio manji od 1%? Budući da je Generalnim urbanističkim planom za 2020. godinu predviđeno da 2.5% stanovnika koristi bicikl kao prijevozno sredstvo, što ćete za to učiniti?”

 

Kao svjetao primjer spominju kako je 2006. godine u Budimpešti organizirana “Vožnja za glasove” u kojoj su se biciklisti uputili u sjedišta četiri parlamentarne stranke i uputili peticiju za razvoj biciklističkog prometa.
Svaka stranka je odgovorila sa svojim biciklističkim programom, a sudionici vožnje su podsjetili pobjednike na njihovo obećanje iste godine kada su se uprkos hladnom vremenu okupili u velikom broju i protestirali zbog vladinih budžetskih i razvojnih planova u koje nisu bili uključeni biciklisti.
Vlada je naknadno izmijenila svoje planove, parlament je formirao biciklističku komisiju i odobrio sredstva za razvoj biciklističkih projekata.

Tek 65 kilometara staza
Beogradski biciklisti nisu zadovoljni trenutnim stanjem jer imaju tek 65 kilometara bic staza, a zbog lošeg stanja je upotrebljivo deset kilometara manje.
“Beograd i Srbija imaju jedinstvenu priliku da, učeći iz bogatog iskustva razvijenijih zemalja, počnu planirati razvoj grada po principima održive mobilnosti, da ne bismo imali stalno rastuće potrebe i troškove za rekonstrukciju bulevara i trgova koji trebaju prihvatiti sve gušći motorni saobraćaj, umjesto da stimuliramo urbana, alternativna sredstva transporta, među kojima prednjači bicikl.
Uz to je bicikl potvrđeno sredstvo za jačanje zdravlja i prevenciju bolesti a uz to donosi uštede u zdravstvu. Jačanje gradskog biciklističkog prometa dovodi do ekonomskog procvata radnji i ugostiteljstva”, navode organizatori.
Inicijativu beogradskih biciklista su podržale mnoge udruge, pokreti i mediji.

Podržavamo ih i mi!

 

 

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17