Zima i bicikl

zimaibicikloIako neke zime znaju da budu i tople i suhe, ovo je tekst za one koji nemaju pauzu u vožnjama zbog snijega, leda, vlažne ceste ili terena… (istini za volju kod nas je takvih zaista malo) tekst o tome kako maziti, paziti i voziti vašeg ljubimca po bijelom pokrivaču…

Surovi uslovi zahtijevaju i specifičnu pripremu bicikla i njegovih dijelova kako ga isti ne bi dokusurili za samo nekoliko zimskih mjeseci.

Najosnovnije je obratiti pažnju na nable, bužire, mjenjače, amortizer… Na samom putu je u toku zimskih mjeseci “prosuto” jako mnogo nagrizajućih kemikalija – prvenstveno industrijska so. Jedna sezona vožnje po ovakvoj “nafilovanoj” podlozi – i vaš ljubimac može završiti sa žestokim korozijama kako na ramu, tako i na ostatku dijelova.

Također ne manje važna stvar je da poslije svake vožnje po snijegu, cijeli bicikl detaljno operete, da bi se so kao i ostali produkti odstranili sa njega.

Također obratite pažnju ukoliko imate disk kočnice na čišćenje samog diska kao i pločica, jer se upravo tu zadržava dosta nečistoće i prljavštine koja može da utiče na brže trošenje kao i na sam vijek trajanja kočnica. Ukoliko vozite V-brake po snijegu, imajte na umu da čim se snijeg bude nahvatao oko njih, gubite moć standardnog kočenja. Također imajte na umu i činjenicu da će se pakne po ovakvim uslovima mnogo brže trošiti.

Podmažite dodatno cijev u koju ulazi šticna, skinite nosač boce i podmažite šarafe. Što se samog amortizera tiče, za vrijeme hladnog vremena i snijega, najgore će se ponašati oni koji imaju u sebi elastomere kao sistem za amortizaciju. Na niskim temperaturama, oni gube elastičnost i mehkoću i amortizer pretvaraju u gotovo tvrdu viljušku. Situacija je bolja sa hidraulikom uz napomenu da u tom periodu treba koristiti rjeđa ulja ( 2,5wt ), kao i ona koja imaju veću temperaturnu toleranciju. Što se tiče zračnih amortizera, oni se dobro ponašaju s tim da se po hladnom vremenu moraju i više napumpati. Ono što zima ne može da poremeti su amortizeri sa metalnom oprugom jer su otporni i na minuse. I njih je veoma važno čistiti poslije svake vožnje. Redovno podmazivanje unutrašnjosti amortizera je kada je zima u pitanju više nego važno, ukoliko hoćemo da nam traje i radi kako treba. U zavisnosti od tipa zavisi i servisni interval ali posle zimskog perioda, obavezno je detaljno čišćenje i podmazivanje o kom god da se radi.

Gume – bez njih nema ni vožnje. Kada je zima u pitanju, pravilo je – što šire – to bolje. Dakle od prečnika 2.0 pa na više i to sa dobrim kramponima. Naravno, najbolja varijanta je ukoliko se nađu (ovdje ih rijetko ima) gume sa ekserima za snijeg i led, ali ukoliko se one montiraju, preporuka je da se i vozi po snijegu i ledu, ne po običnom kolovozu.

Lanac – ovo su za njega uslovi u kojima bi da može – plakao! Zato kao prvo, potrudite se da nabavite SRAM quick link kariku za skidanje, a iz razloga sto zimi lanac treba obavezno čistiti poslije svake vožnje i to ne samo prebrisati, već očistiti ili u uljnom razredjivaču, benzinu ili tečnosti namjenjenoj za čišćenje masnih dijelova. Što se tiče podmazivanja, batalite sve one ‘dry” i “light” varijante, jer pri vožnji po snijegu, one će biti sprane i lanac će ostati bez podmazivanja. Umjesto njih, koristite “wet lube” varijante kao i one za ekstremne uslove i duge vožnje.

Što se tiče nabli, prije početka vožnji po snijegu, obavezno ih servisirajte i dobro podmažite sa mašću. Iako njih štiti gumeni semering, ni on nije svemoguć. Redovno ih poslije vožnje čistite i ako treba, dodajte masti.

Sajle i bužiri – ukoliko zaribaju i sa vožnjom je gotovo. Pravilo je da ih zamjenite na početku “vlažne” sezone, ali ukoliko nemate tu namjeru, obavezno ih očistite i dobro podmažite i to ne sa nekom “vodicom” već sa dobrim podmazivačem ( ulje ili mast ) jer će oni i ostati gdje im je mjesto i vršiti svoju funkciju.

U toku same vožnje nemojte biti lijeni, mijenjajte brzine kako se mjenjači ne bi smrzli ( da i to se dešava ) i to ne samo sa mjenjačima već i sa sajlama.

Poznata je činjenica da organizam na hladnoći mnogo više troši kalorija i energije, pa se stoga naoružajte energetskim grickalicama tipa bonzite i sl.

Što se samog oblačenja tiče, zimi se pribjegava slojevitom načinu oblačenja.

Naočare su isto tako važan detalj, pogotovu ako se vozi po blještavom snijegu! Ono što može da smeta je magljenje istih kada se stane ili vozi sporije, ali ih treba obavezno nositi. U nekim slučajevima kada snijeg pada dobar izbor su i skijaške naočare!

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17